home
2 november 2017

Er was eens een wonderboom in Voornes Duin

Regien Borren

Actief
Natuur

Dit zou een mooi begin kunnen zijn van een sprookje, ware het niet dat sprookjes verzonnen zijn en dat de wonderboom in de duinen geen verzinsel is.

Wonder

De eerste keer dat ik over de wonderboom hoorde was meer dan vijfentwintig jaar geleden. De toenmalige boswachter nam me mee in een labyrint van kruip en sluippaadjes naar een boom die niet zou misstaan als decor voor een sprookje met zijn ruige stam vol bochtige bulten en knoestige kronkels. Volgens de boswachter was het een populier die normaal gesproken kaarsrecht naar de wolken groeit. Zo niet de wonderboom, die bedacht zich halverwege en boog met stam en takken naar de aarde om vervolgens weer te wortelen waardoor hij leek op een dinosaurus. Op de stam en takken zaten rode geverfde stippen, want “hij wordt binnenkort gekapt, te gevaarlijk als er tijdens harde wind een tak op een argeloze wandelaar terecht komt” aldus de boswachter. Anno 2017 staat de wonderboom er nog steeds. De rode stippen zijn vervaagd, her en der zijn de takken afgebrokkeld en de ‘dino’ zit vol gaten, maar dat maakt hem alleen maar nog geheimzinniger. Ik ga er zo af en toe kijken, vooral na de zoveelste najaarsstorm. Ik ben dan benieuwd of hij ook deze storm weer overleefd heeft. Zo ook vandaag.

Jong en oud

Voor mij lopen twee mannen, een oude en een jonge. De oude praat, de jonge luistert. Zo te zien zoeken ze iets. Bij elk zijpaadje staan ze even stil en volgen dan weer het hoofdpad. Na verloop van tijd nemen ze een zijpad, hèt pad naar de wonderboom. Ik loop achter ze aan en even later staan we met zijn drieën bij de wonderboom die zo te zien niet veel geleden heeft van de storm. De oude man vertelt dat hij als kleine jongen in een duinhuisje woonde en hier op zondagmiddag aan de hand van zijn vader naar toe wandelde. Dat was meer dan zestig jaar geleden en nooit had hij daarna de wonderboom meer gezien. Het doet hem zichtbaar goed dat hij de jonge man (zijn kleinzoon?) hiermee naar toe genomen heeft. Even later gaan we weer onze eigen weg en terwijl ik naar huis loop neem ik me voor om binnenkort de kleinkinderen mee te nemen naar de wonderboom, want voor je het weet staan er weer rode stippen op en wordt hij gekapt. Of overleeft hij de volgende najaarsstorm niet.

 

Wil je de wonderboom ook zien? Loop dan de wandelknooppuntenroute  Duinen en Valleien en ga voordat je bij de Zwarte Hoogte bent (waar ook een wonderlijke boom staat) even van het pad af en na wat kruip en sluippaadjes kan het gebeuren dat je ineens oog in oog staat met de ‘dino’. De Themaroute Duinen en Valleienroute kun je downloaden van de website van www.opvoorneputten.nl Hier vind je ook andere Themaroutes.

 

Regien Borren

Regien Borren

Mijn motto is 'Een dag niet buitenshuis geweest is een dag niet geleefd!'.
Ik hou van fietsen en wandelen en ga graag naar de bioscoop, theater, een concert, een expositie en een evenement. Alleen rommelmarkten zijn niet mijn ding!
Er is elke dag wel een reden om (even) er op uit te gaan. En dat kan allemaal in mijn eigen regio, want Voorne-Putten is verrassend veelzijdig.

Meer verhalen over Actief

Actief

Pijpen, bomen, bogen, hoofden en houtjes

Regien Borren

Het komt vast omdat, ondanks de hoogzomerse temperatuur, de bomen al heel wat blad kwijt zijn dat mijn oog ineens op de stalen pijpen valt aan het einde van de provinciale weg van Rockanje naar Hellevoetsluis vlakbij de molen van Nieuwenhoorn.

Lees verder