home
9 april 2018

Exotische planten en dieren OP Voorne-Putten

Regien Borren

Evenementen

Even wanen we ons weer in Zuid Afrika waar we de Strelitzia’s overal in het wild zagen. Maar we zijn ‘gewoon’ in Brielle.
Nee, hier bloeien de paradijsvogelbloemen, zoals ze ook wel genoemd worden, niet aan de kant van de weg of in de duinen, maar in een kas waar we mogen kijken in het kader van Kom in de Kas.

Bijzonder

Het leek de kweker met de oer-Voornse naam Wim van Marion gewoon leuk om naast violieren (ook mooi hoor!) een bijzonder product te verbouwen. En bijzonder zijn ze. De eerste foto die onze dochter, die 2 jaar in Zuid-Afrika woonde, ons stuurde was van een Strelitzia, genomen zomaar op de hoek van een straat. Toen wij haar bezochten zagen we ze ook overal, maar elke keer weer waren we verrast omdat ze er zo exotisch uitzien.
Op het vliegveld hadden we ze als souvenir kunnen kopen, maar we vergaten het op de valreep. Later kocht ik ze weleens bij de plaatselijke bloemist en ik was steeds in de veronderstelling dat ze geïmporteerd werden uit Zuid-Afrika, net zoals onze tulpen naar het buitenland gaan.
Maar de Strelitzia’s die je hier koopt, komen dus gewoon uit een Brielse kas.
Weer ben ik verrast door de schoonheid.
Bij de uitgang staat een slijter die heel toepasselijk Zuid-Afrikaanse wijn verkoopt genaamd – je raad het vast – Strelitzia.
Natuurlijk kopen we een fles die we binnenkort als cadeautje zullen geven aan onze ’Zuid-Afrikaanse’ die al lang weer in Nederland woont.
De tijd dringt, want Kom in de Kas duurt tot 16 uur, maar we willen nog graag even bij de Alpaca’s kijken en dat is vlakbij.

Alpaca

We fietsen richting een oranje ballon. Dat doen meer mensen, het is een hele drukte in de polder, niet in de laatste plaats omdat het prachtig lenteweer is.
De eigenares van Alpaca-World- Brielle, zoals  dit bedrijf officieel heet, vertelt dat deze wollige beesten met lange nekken – nee, het zijn geen lama’s – oorspronkelijk afkomstig zijn uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika en dus goed tegen de kou kunnen en dat het ook op Voorne Putten koud kan zijn dat hebben we de afgelopen maanden gemerkt.
Overigens leg je bij het woord Alpaca niet de nadruk op de laatste lettergreep, maar de klemtoon ligt op de tweede lettergreep. Zo leer je nog eens wat bij Kom in de Kas.
Dat hier veel kinderen rondlopen is niet verwonderlijk, want de Alpaca’s (het valt nog niks mee om het goed uit te spreken) hebben een hoge aaibaarheidsfactor en spugen niet zoals lama’s.
Hier staat bij de uitgang geen tafel met flessen wijn, maar een spinnenwiel waar de vacht van de Alpaca’s tot wol gesponnen wordt.
Als we naar huis fietsen lijkt het alsof we in exotische streken geweest zijn, terwijl we gewoon op Voorne-Putten zijn gebleven.

Wil je ook de Strelitzia’s bewonderen? Dat kan op de Bos en Burchtfair op 26 mei a.s.
De volgende editie van Kom in de Kas  is op 6 april 2019.

 

 

Regien Borren

Regien Borren

Mijn motto is 'Een dag niet buitenshuis geweest is een dag niet geleefd!'.
Ik hou van fietsen en wandelen en ga graag naar de bioscoop, theater, een concert, een expositie en een evenement. Alleen rommelmarkten zijn niet mijn ding!
Er is elke dag wel een reden om (even) er op uit te gaan. En dat kan allemaal in mijn eigen regio, want Voorne-Putten is verrassend veelzijdig.

Meer verhalen over Evenementen