home
30 juli 2018

Het WEER doet maar wat, maar Voorne-Putten is WEER-proof!

Regien Borren

Natuur

Het is vrijdagavond half 10. De zon is ondergegaan, de temperatuur is ruim 30 graden, we zijn in afwachting van de bloedmaan, oftewel de maansverduistering met als klap op de vuurpijl de planeet Mars als rode ster aan de hemel. Nee, we zijn niet in een ver-weg-land, we zijn gewoon op Voorne-Putten in onze eigen tuin.

We hadden ook naar de Volkssterrenwacht Tweelingen in Spijkenisse kunnen gaan die speciaal deze avond geopend is, maar we blijven lekker thuis, veel te warm om in de auto te stappen.

Domineerde de hele week, wat zeg ik, de hele maand de hitte en de droogte het nieuws, vandaag hebben de weermannen het over de bloedmaan, blij dat ze ter afwisseling eens een ander weerpraatje kunnen vertellen dan elke dag maar weer over de tropische temperaturen en droogterecords.

Wij zijn er klaar voor om dit fenomeen te aanschouwen: Opgeladen telefoontjes, verrekijkers, tuinstoelen en om het vakantiegevoel te verhogen een fles witte wijn in de koeler.

Maar ja, het weer doet maar wat, laat zich de wet niet voorschrijven. Het is inmiddels 10 uur en nog niks te zien, nou ja wel wat verontrustende donkere wolken.

Honderd dagen geen bewolking en uitgerekend deze bijzondere avond……het zal toch niet…..

Zitten we wel op de goeie plek? Waar komt de maan eigenlijk op? In het oosten toch, net als de zon? Hadden we toch niet beter naar de Sterrenwacht kunnen gaan?

Het wordt later en na het tweede glas wijn houden we het teleurgesteld voor gezien. We kijken nog even op tv naar beelden uit den lande waar de bloedmaan wel te zien is.

Midden in de nacht word ik wakker van het diffuus gele licht van de Volle Maan. Met een heel klein beetje fantasie zie ik een vaag rood randje, maar geen bloedmaan die mij ‘beloofd’ is.

Later word ik nog een keer wakker van het tikken – ja echt- van regendruppels op het dak van de serre.

En dit fenomeen, die regen dus, verdringt de teleurstelling over de bloedmaan die niet te zien was, want als er iets welkom is, is het wel regen.

De volgende morgen gaan de gesprekken ‘in de wandelgangen’ van de supermarkt dan ook alleen over de regen en als er een heuse bui losbarst wordt het in het halletje een vrolijke boel, want iedereen is zo blij als een kind op een enkeling na die klaagt over de was die buiten hangt.

Tja, het WEER doet maar wat, maar gelukkig is Voorne-Putten WEER-proof. Er is altijd wel wat te doen, weer of geen weer.

De Volkssterrenwacht Tweelingen in Spijkenisse is elke vrijdagavond geopend vanaf 20:00 uur behalve in juli en augustus. Ook tijdens de landelijke sterrenkijkdagen in het voorjaar en De Nacht van de Nacht in het najaar kun je de sterrenwacht bezoeken. Exacte data vind je op www.opvoorneputten.nl of www.volkssterrenwachtspijkenisse.nl

Voor een mooie zonsondergang op Voorne-Putten kun je naar het strand in Rockanje, waar je de zon in de zee ziet zakken.

 

 

Regien Borren

Regien Borren

Mijn motto is 'Een dag niet buitenshuis geweest is een dag niet geleefd!'.
Ik hou van fietsen en wandelen en ga graag naar de bioscoop, theater, een concert, een expositie en een evenement. Alleen rommelmarkten zijn niet mijn ding!
Er is elke dag wel een reden om (even) er op uit te gaan. En dat kan allemaal in mijn eigen regio, want Voorne-Putten is verrassend veelzijdig.

Meer verhalen over Natuur