home
13 maart 2018

Matthäus Passion OP Voorne-Putten

Regien Borren

Evenementen
Fietsen
Historie

Nooit eerder ging ik zo dicht bij huis naar een ‘Matthäus’. Moest ik voorgaande jaren soms uren reizen met trein, bus of metro om naar een uitvoering te gaan luisteren, vandaag gaan we een uur voor aanvang op weg. We fietsen op ons gemakje naar Brielle en genieten van het vriendelijke lentezonnetje en van het vooruitzicht ons onder te dompelen in het meesterstuk van Bach.

Welkom

Of deze Matthäus zich kan meten aan uitvoeringen in Berlijn, Leipzig, het Concertgebouw in Amsterdam of de Doelen in Rotterdam weten we nog niet, maar we gaan het zien en horen. Dat we op het plein voor de kerk welkom geheten worden door de burgemeester in functie, hij draagt  zijn ambtsketting, vinden we al heel bijzonder. Later blijkt dat hij eigenlijk staat te wachten op de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland die acte de presence zal geven, maar ook ons begroet hij allerhartelijkst. Waar ik bij eerdere Matthäus -bezoeken zelden of nooit bekenden tegen kwam, lijkt het of vandaag alle locals aanwezig zijn, van gemeentebestuurders tot onze overburen (nooit geweten dat ook zij cultuurliefhebbers zijn!). Qua kerk en publiek kan de Catherijnekerk zich ruimschoots meten aan de Grote Kerk in Naarden waar jaarlijks het voltallige kabinet aanwezig is. In het programmaboekje zie ik dat de ingevlogen (zo heet dat ik vaktaal) solisten bijna allemaal uit het buitenland komen. Zij hebben dus al een lange reis achter de rug en zullen waarschijnlijk de komende twee weken op de grote podia in den lande zingen, want nergens ter wereld is de Matthäus zo populair als in Nederland. Niet uit het buitenland, maar gewoon uit Kampen  komt het Kampen Boys Choir, in het wit gestoken engeltjes die plaatsnemen op de gaanderij bij het orgel. Ze zingen ook als engeltjes zo mooi! Ook niet uit het buitenland zijn,  de namen zeggen het al,  het koor Collegium Vocale Briela, het orkest Conerto d’Amsterdam  en de dirigent met de oer-Hollandse naam Klaas Stok.

Bijzonder

Al vanaf de eerste klanken voel ik dat deze Matthäus een bijzondere beleving gaat worden. Alles klopt op deze zondagmiddag in maart: de klanken van het orkest, de stemmen van het koor, de als jonge vogeltjes opengesperde monden van de jongetjes, de lichtinval van buiten in de mooiste kerk OP Voorne-Putten. Solo’s en koralen wisselen elkaar af in het ook voor niet gelovigen bekende lijdensverhaal. Zomaar ineens is het bijna anderhalf uur verder en is het pauze. Deze had wat mij betreft korter mogen duren. Nu is de betovering verbroken en het duurt even voordat ik na de pauze weer in de juiste stemming ben. Als bij het hartverscheurende Erbarme Dich  een laatste zonnestraal naar binnen valt lijkt het, met een beetje fantasie, alsof Bach vanuit de hemel laat weten dat hij  meeluistert. Na de laatste klanken is het minutenlang doodstil in de kerk waarna een oorverdovend klappen uitbarst en er zijn zelfs mensen die “Bravo” roepen, wat in Leipzig streng verboden zou zijn, maar in Brielle toegestaan is, sterker nog, gewaardeerd wordt, in ieder geval door de koor- en orkestleden. Door de stille heldere avond vol sterren fietsen we voldaan weer naar huis. Een mooier begin van de paastijd had ik niet kunnen wensen!

Rond de paasdagen valt er weer veel te beleven  OP Voorne-Putten. Zoals reeën spotten in het Mildenburgbos, de jaarlijkse rommelmarkt in Tinte en het 1 april-feest in Brielle. Kijk voor alle evenementen op www.opvoorneputten.nl

 

 

 

Regien Borren

Regien Borren

Mijn motto is 'Een dag niet buitenshuis geweest is een dag niet geleefd!'.
Ik hou van fietsen en wandelen en ga graag naar de bioscoop, theater, een concert, een expositie en een evenement. Alleen rommelmarkten zijn niet mijn ding!
Er is elke dag wel een reden om (even) er op uit te gaan. En dat kan allemaal in mijn eigen regio, want Voorne-Putten is verrassend veelzijdig.

Meer verhalen over Evenementen