home
15 oktober 2018

Pijpen, bomen, bogen, hoofden en houtjes

Regien Borren

Actief

Het komt vast omdat, ondanks de hoogzomerse temperatuur, de bomen al heel wat blad kwijt zijn dat mijn oog ineens op de stalen pijpen valt aan het einde van de provinciale weg van Rockanje naar Hellevoetsluis vlakbij de molen van Nieuwenhoorn.

Ontelbare keren ben ik er al langs gefietst, wat zeg ik, …doorheen, want de pijpen staan aan weerszijde van het fietspad. En natuurlijk weet ik dat het kunstwerk er staat, maar er echt naar gekeken heb ik nog nooit. En dat is wat er gebeurd met kunst in de openbare ruimte: het is er gewoon, het hoort bij het straatbeeld en vaak zie je het niet eens. Vandaag heb ik alle tijd, dus stap ik af en loop om de pijpen heen; dikke en dunne in allerlei variaties.  Wat het voor moet stellen weet ik niet, maar dat is met veel kunst zo. Ik zie ook geen bordje met op zijn minst de naam van de kunstenaar. Thuis probeer ik al googelend meer te weten te komen en vind in de catalogus Kunstwacht van de gemeente Hellevoetsluis een overzicht van alle kunstwerken – meer dan 50!!-  in de openbare ruimte in de gemeente. De Pijpen blijken (volgens de kunstenaar) Bomen te zijn van 4 meter hoog die kort gezegd staan voor de grens tussen stad en polder en stad en het Botlekgebied.  Zo had ik het nog niet gezien, goed dat ik het weet voor de volgende keer. En ja, er zijn dus nog 49 kunstwerken in Hellevoetsluis te in de openbare ruimte, waarvan een aantal in Winkelcentrum De Struytse Hoeck, maar daar ga je meestal heen om te winkelen en niet om kunst te kijken.

Boog

Nu ik toch aan het googelen ben zie ook een overzicht van kunst in Nissewaard, onder andere de Boog aan de Groene Kruisweg bij de woonboulevard. Ook daar ben ik ontelbare keren zomaar met de auto aan voorbij gereden. Toen ik er laatst een keer langs fietste leek de boog ineens een lus. De boog verandert dus als je het vanuit een andere hoek bekijkt. Briljant om met een bekende zanger te spreken! Het is precies zoals onze grootste voetballer aller tijden al zei,  ‘Als je het weet dan zie je het’. Soms is kunst zo vanzelfsprekend dat je er niet eens meer kunst in ziet, zoals het beeld van Wilhelmina op de Markt in Brielle. Voor veel mensen is dit beeld (alleen maar) een ontmoetingspunt waar je met elkaar afspreekt. Aan de lijst van kunstwerken in Brielle zijn nog niet de roze Hoofden op het eilandje aan het begin van de Vesting toegevoegd. Zou dat komen omdat het nog onduidelijk is of de Hoofden mogen blijven staan omdat de meningen erover verdeeld zijn?  Maar dat is met kunst, en zeker in de openbare ruimte, altijd; de een vindt het mooi, de ander vindt  het niks! Maar opvallen doen ze zeker.

Hoofden

Over Hoofden gesproken, …ineens herinner ik me dat er in de gracht om zwembad de Meander in Oostvoorne Hoofden drijven. Ja, echt waar, tenminste jaren geleden, maar liggen ze er nog? Op naar Oostvoorne! En jawel hoor, …ze drijven er nog. Op weg terug naar huis fiets ik langs het Beeld van Moeder en Kind op de hoek van de Ruy en Stationsweg. Ze zijn op weg naar het strand toen Oostvoorne nog aan zee lag en een tramdienst had vanuit Rotterdam. Als ik weer bijna thuis ben zie ik al van verre mijn eigen kunstwerk dat weliswaar niet in de openbare ruimte staat maar aan de rand van mijn tuin. En dat is nou net een kunstwerk dat bijna een jaar nadat het geplaatst is nog steeds opvalt en de nodige vragen oproept zoals “wat moet het voorstellen? is het een dier of een raket?” Het is zoals een klein jongetje het onlangs verwoordde “het is een bouwwerk van houtjes”! Tja, als je het ziet, dan weet je het!

 

 

 

Regien Borren

Regien Borren

Mijn motto is 'Een dag niet buitenshuis geweest is een dag niet geleefd!'.
Ik hou van fietsen en wandelen en ga graag naar de bioscoop, theater, een concert, een expositie en een evenement. Alleen rommelmarkten zijn niet mijn ding!
Er is elke dag wel een reden om (even) er op uit te gaan. En dat kan allemaal in mijn eigen regio, want Voorne-Putten is verrassend veelzijdig.

Meer verhalen over Actief

Actief

Pijpen, bomen, bogen, hoofden en houtjes

Regien Borren

Het komt vast omdat, ondanks de hoogzomerse temperatuur, de bomen al heel wat blad kwijt zijn dat mijn oog ineens op de stalen pijpen valt aan het einde van de provinciale weg van Rockanje naar Hellevoetsluis vlakbij de molen van Nieuwenhoorn.

Lees verder